История

Кога е създадено населеното място, какви исторически основи има, статии за развитието на района в миналото, снимки от миналото.

Присъединяване на село Княжево към Столичната голяма община

Общ изглед на Княжево
Княжево към София

През април 1938 г. със закон се създава Столичната голяма община. Към града са присъединени редица села - Бояна, Кня­жево, Красно-село, Горна баня, Надежда, Слатина, Дървеница и Драгалевци. Списание "Сердика" (книга 4, 1938 г.) разказва подробно за този процес. Днес ще имате възможност да прочетете за присъединяването на село Княжево.

ПРИЕМАНЕ КНЯЖЕВО

Далаверата с Боровата гора в Княжево

Изчезващата държавна собственост

Името на квартал Княжево е с благороден произход

Така е трябвало да изглежда София според градоустройствения план от 1938 г. Това
Името на квартал Княжево

Когато все още е било село (известно с това, че снабдявало цяла София с мляко и месо), било любимо място за разходка на княз Александър Батенберг и естествено било преименувано в негова чест.

Изказване на Министър-председателя отнасно АМ Люлин и Метрото

Дата: 
13 Октомври, 2010 - 01:06

Днес на 12 октомври 2010 при откриването на ВУЗ в Перник Министър-председаделя изказа мечтата на княжевци! Остава само проблемът с Боровата гора!

Малко хора, но с ясна цел

Дата: 
17 Септември, 2010 - 22:10

Младежи почистиха, Княжево !!! Това действие не е обвързано с политически интереси и е резултат  от жалкото състаяние на квартала. Инстититуциите са безсилни, но младите хора не са!!! Браво!

Петте имена на Княжево

Тръгнало от древността, Княжево няколко пъти сменя името си подобно на София. Исторически доказателства има само за пет имена:Водениците, Солу кьой, Бали ефенди, Медено село и Княжево.

Княжевски манастир "Покров на пресвета Богородица"

Княжевски манастир

Ортодоксално име:Покров на пресвета Богородица

Близки манастири:Боянски манастир; Владайски манастир; Горнобански манастир

Княжевският манастир се намира в кв.Княжево. Той е девически.

Храм "Св. пророк Илия"

Снимка на храм "Св. пророк Илия"
Уникална архитектурна композиция

Сградата на църквата не излъчва великолепие и пищност, но всъщност архитектурата й е изключително самобитна и няма друга изглеждаща по този начин църква в България!

Писаелят-дисидент Георги Марков е роден в Княжево

Писателят Георги Марков
На 1 Март се навършват 81 години от рождението му

Георги Иванов Марков е български писател и дисидент във времето на Народна република България. Роден е на 1 март 1929 г. в Княжево (София). През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия, а след това следва индустриална химия.

Първата катастрофа с трамвай е в Княжево

Трамваите от едно време
Две мотриси се сблъскват с над 60 км/ч, едната се обръща на покрив.

Трамваят е обърнал на колелото на Княжево в посока Руски паметник, като е набрал скорост и самия сблъсък е станал близо да Павлово. Тъй като новините в София по това време са се разпространянали от уста на уста, много хора от всички краища на града са запомнали да се стичат към мястото на катастрофата, за да видят какво се е случило.

Ето цялата история: