Известните личности

Животът на известните и богатите.

Петър Диков и морето

Оправихме Княжево, сега да оправим и морето!

В Княжево построиха спортна площадка, волейболистът Иван Зарев помага за проекта

В Княжево построиха спортна площадка! След дълги години на сериозен преход в България от един към друг строй, в който най-често построените спортни площадки бяха превърнати в паркинги, дискотеки или барове, в столичния квартал Княжево бе построена спортна площадка. Жителите на "Княжево" вече имат своето безплатно място за спорт и отдих.

Писаелят-дисидент Георги Марков е роден в Княжево

Писателят Георги Марков
На 1 Март се навършват 81 години от рождението му

Георги Иванов Марков е български писател и дисидент във времето на Народна република България. Роден е на 1 март 1929 г. в Княжево (София). През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия, а след това следва индустриална химия.

Напрежение за наследството на Клюна в семейното огнище в Княжево

Майка му и приятелката му в лоши отношения

Още докато Клюна е жив, Нина – приятелката му, е най-низвергната в семейството му. Плахата блондинка трудно се връзва с имиджа на мутреса. Докато Антон Милтенов се вихри по клубове и нощни барове, тя прекарва времето си в усамотение, залостена в “семейното имение” в Княжево. През по-голямата част от денонощието е под зоркия поглед на свекървата Недялка.

Йорданка Христова е поредната естрадна певица от Княжево

Йорданка Христова
Това става ясно от интервю със Зафир Николов във вестник Шоу

Конкретната реплика в статията е - "Ангел Заберски пък страшно мразеше Йорданка Христова. Срещне го тя и му подмята, абе, Забе, ако знаеш каква Маздичка ми докараха, носят ми яденето направо у дома в Княжево."

Прочутата изпълнителка на "Една българска роза" е живяла в Княжево

Паша Христова
Паша Христова загива в самолетна катастрофа през 1971 година

Няма българин, който да не е чувал песента "Една българска роза", обявена от Българското национално радио за песен на миналото столетие. Неофициално тя остава музикалната визитка на страната ни и до днес. Името Паша Христова се свързва най-вече с изпълнението на тази песен-образец в поп музиката ни.

Маргрет Николова кръстена така заради свещеника в Княжево

Маргрет Николова

Позабравена в последните години и непозната за младото поколение, Маргрет Николова наскоро навърши 81 години. Тя е една от ярките звезди на небосклона на естрадното изкуство през 60-те и 70-те години на миналия век. През творческия й апогей за нея най-много пишат композиторите класици Йосиф Цанков и Димитър Вълчев.

Духът на Емил Димитров остана в Княжево

Емил Димитров

Духът на Емил Димитров витае из всяко кътче на неговия дом в Княжево. Но това не е история за призраци. Тук вещите са свързани емоционално с някакъв спомен от легендата. И сякаш всеки миг отнякъде ще се появи една от най-голямата звезди в историята на шоубизнеса в България.

Бившият председател на Народното събрание Александър Джеров има корени в Княжево

Александър Джеров
Баба му е прототип на Султана на писателя Димитър Талев

Дядо му сключил брак с баба му Василка, която е прототип на Султана на писателя Димитър Талев. Рода Джерови произхожда от Охрид. Двамата избягали от турското робство в София и малко преди 1900 г. общината е определила за всички подобни бегълци, дошли от Македония, парцел. Така те се заселват в тогавашното село Княжево.

Старият Борис Велчев имал вила в Княжево

Това разкрива статия за задкулисните интриги в Политбюро. Ето какво се казва по повода в нея:

"Всъщност напрежения се трупат отдавна. Още през 1973 г. в партийната върхушка тръгва слух, че във вилата на Борис Велчев в Княжево се говорело против Тодор Живков. Велчев отива при него и предлага да се състави анкетна комисия, която да проучи случая."