Маргрет Николова кръстена така заради свещеника в Княжево

Маргрет Николова

Позабравена в последните години и непозната за младото поколение, Маргрет Николова наскоро навърши 81 години. Тя е една от ярките звезди на небосклона на естрадното изкуство през 60-те и 70-те години на миналия век. През творческия й апогей за нея най-много пишат композиторите класици Йосиф Цанков и Димитър Вълчев. В историята на родната забавна песен тя остави незабравими хитове, като "Птици мои", "Целуни ме", "Любили сме, любили" и незабравимия й дует с Георги Кордов "Малка къща сред полето".

При раждането й нейната кръстница, почитателка на нашумелите филми с Грета Гарбо, иска да я кръсти на именитата актриса. Свещеникът в тогавашното софийско село Княжево обаче категорично отказва и предлага кръстницата да даде на момиченцето своето име - Мара. Накрая се стига до споразумението за едно сборно име: Мара и Грета - Маргрета. "Вторият ми кръстник е композиторът Йосиф Цанков. Той и една организаторка ме изписали на един афиш, без да ме питат, като Маргрет, без "а". Исках, не исках, съгласих се. А хората го приеха - звучеше много буржоазно и артистично. Реших да продължа кариерата си така и името остана без буквата "а", разказва в едно от многобройните си интервюта именитата певица.

В същност в началото на кариерата си Маргрет усвоява пиано и оперно пеене в Консерваторията, но едно гостуване на френския естраден певец Ив Монтан в София през 50-те години я ориентира към забавната музика и тя дълги години работи към Естрадата на народната армия. По нейни груби изчисления е изпяла над 600 песни и е изнесла безброй концерти у нас и в чужбина. Маргрет Николова е и първият   естраден изпълнител, удостоен със званието заслужил артист. След едно от турнетата си в тогавашния Съветски съюз Маргрет се връща с над 100-годишен пръстен, сложен на ръката и от неин тамошен почитател.

Маргрет Николова днес може да бъде видяна най-често в състава на журита на различни конкурси и фестивали на старата градска песен. Жанр, на който тя се отдава за известно време, преди да слезе от сцената.

Певицата живее със скромната си пенсия в малко жилище близо до сина си - големия си апартамент в центъра на София е дала под наем. Сега в дома й на видно място са окачени портретите на покойния й съпруг и на дъщеря й, загинала в нелепа катастрофа на абитуриентския си бал. По предопределение на съдбата се случва така, че правнукът, на който баба Маргрет се радва днес, се ражда на същата дата като на загиналата й дъщеря - 10 март. На същото число е родена и Маргрет - на 10-и, но октомври. Когато дъщеря й Румяна загива в автомобилна катастрофа, почитателите на певицата са потресени и я засипват с писма и молби да се върне на сцената. "Дъщеря ми загина на 18 г. Сега от сина ми Николай имам внук Мартин и внучка Грета - още една Маргрет Николова, а от моя внук вече се радвам на правнука Виктор', споделя певицата.

Малко преди да почине, съпругът на Маргрет Николова й оставя скъп дар – книга, проследяваща половинвековния й концертен живот. Въпреки военната си длъжност, дълги години мъжът й е неин пръв помощник и спътник в творческата работа. Книгата е създадена в пълна "конспирация", за да изненада Маргрет тъкмо за 50-годишния й творчески юбилей. Ето какво разказва за това време певицата: "Чувам аз, че нещо шушука по телефона. Викам си: "Излезе му късметът на дядото!", а той тихомълком написал книга и я издал със спонсорството на племенника ми." И днес Маргрет често посяга към скъпия подарък, за да се върне назад в годините, изпълнени с много музика и с любовта на публиката.

Автор: Таня Пушкова