Интервю с Теодор Петков, кандидат за кмет на район Витоша

Въпроси по предизборните обещания преди балотажа

Теодор Петков, кмет на район ВитошаЗдравейте г-н Петков, последно преди балотажа в неделя за кмет на район Витоша бихме искали да Ви попитаме няколко въпроса, от които се вълнуват жителите на Княжево. Направихме сравнение между Вашата предизборна програма и на Вашия опонент, които конкретно касаят квартал Княжево, вилните му зони и местностите Карпузица и Гърдова глава. Сравнението можете да намерите тук.

Във Вашите предизборни програми за Княжево най-силно са засегнати темите за мобилносстта - гратския транспорт, трафика, уличните ремонти. Един от въпросите е свързан със свързването на автобуси 58 и 59 с метростанция - при единят това е бъдещата метростанция Горна баня, при другият това е Красно село. И двете още не функционират, но бихте ли обосновали защо Вашият избор е върху едната станция не върху другата?

Към момента до новата метростанция в Красно село имаме мощен транспорт в лицето на трамвайна линия номер 5, което означава, че връзката с нея вече съществува. Още повече през идната година се очаква основна реконструкция на трамвайното трасе по бул. Цар Борис III, което неминуемо ще доведе до по-бързо придвижване до новата метростанция. Към момента няма директна връзка на транспорт от Владая, Мърчаево и Княжево с новата метростанция Овча купел. С удължаването на маршрутите на автобуси 58 и 59 това ще бъде направено.

Във Вашата програма за Княжево липсва темата за туристическата инфраструктура. Опонентът Ви предвижда възстановяването на Княжевския лифт и Банята, като туристическа атракция. Вие имате ли Ваши намерения относно тези обекти?

Разбира се, че имам. Възстановяването на Княжевския лифт, както и на Драгалевския, са залегнали в програмата на кандидата за кмет на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, а ние се явяваме като коалиционни партньори.
Относно банята в Княжево, тя не е собственост на Столична община и преди да бъде възстановена от Общината, тя трябва да стане нейна собственост.  На срещата, която проведох в квартала преди две седмици, поех ангажимент да започна постъпки за прехвърляне на собствеността от Министерство на Здравеопазването към Столична община. Вече имаме опит с подобни процедури, със сградата на „Българите в чужбина”, която бе собственост на фондация „1300 г. България”. На това място ще бъдат изградени детска градина и училище за кв.Манастирски ливади-запад.
През последните четири години аз и колегите ми отделихме специално внимание на подходите към Витоша, особено тези в кв. Княжево. Ремонтирани бяха дървените мостове по пътеките към планината, заслони и зони за отдих, ремонтирани бяха пейки и маси в ПП Витоша, реставрирани и ремонтирани бяха чешмите в зоната около последната спирка на трамвай номер 5. Всички тези дейности са част от туристическата инфраструктурана района. Не на последно място през последните четири години районната администрация е неизменен партньор и организатор на редица спортни мероприятия, провеждани на територията на ПП Витоша и района. Нещата са свързани, защото развитието на масовите спортове, които се практикуват в планината, развиват и туристическата дейност. Не на последно място е подкрепата, която район Витоша е оказвал за туристическите дружества и спортните клубове, които са на територията на района за развитието на тяхната дейност. В заключение ще кажа, че сме създали отлична комуникация с всички институции, анагжирани с планината, като основен туристически обект на територията на района ПП Витоша, Регионалната Дирекция по Горите и Планинската спасителна служба.

И към двама Ви имаше компромати по време на предизборната кампания, тоест медийни публикации, които Ви уличават в нечисти интереси и сделки. Публичните Ви коментари по тях са известни на много хора, но можете ли сега на финала да аргументирате защо избирателите Ви не трябва да взимат под внимание тези публикации.

Още преди началото на предизборната кампания до медиите бе разпратен компромат по мой адрес, пълен с грешна и подвеждаща информация. За съжаление това продължи и по време на цялата предизборна кампания, като за мен и семейството ми бяха публикувани откровени лъжи или бе представяна изопачена информация, която да създаде чувство у хората, че съм злодей. Да не говорим за специално създадени групи в социалните мрежи и фалшиви профили, които бълваха обиди и лъжи и се опитваха да подведат хората. Бяха разпространявани дори листовки с лъжлива информация и призив да не се гласува за мен. Анонимността на тези дейности показа, че група хора, които очевидно не ме харесват, са готови с цената на всичко да ме очернят. Радвам се, че голяма част от жителите на район Витоша разбраха, че срещу мен се води активно мероприятие. Естествено всички мои опоненти в предизборната битка се опитаха да използват точно тази лъжлива информация в кампаниите си. Интересно е, че в тази компроматна война никой не оспори направеното от екипа ми в последните четири години за район Витоша, също така никой от кокурентие ми не представи конкретни ангажименти и срок за тяхното изпълнение за отделните квартали и села. За съжаление, техният фокус не бе подобряването на живота в района, а плюене по мен.

Интервюто взе: Станко Йорданов