Ужасяваща катастрофа с три жертви, 6 ранени и две срутени къщи от камион убиец

Снимка на инцидента
Да се спре движението по булеварда призовават хората от квартала

Около 11 часа на 11 Ноември, денят на Св. мъченици Мина и Виктор, спирачките на натоварен с чакъл и пясък самосвал, пътуващ от Перник към кв. Борово на София, отказават и той се врязва в две къщи близо до "колелото" на трамвай 5.

Преди това камионът МАН помита седем автомобила и един микробус и изкъртва уличeн стълб. Едната от къщите е напълно разрушена. Един пешеходец(Емил Манчев) е загинал, а шестима са ранени. Друга възрастна жена (Иванка Сотирова) е получила инсулт при гледката и почина по-късно в болница. Ранени са мъж и жена с опасност за живота, друга жена е с тежка гръдна травма, две жени са с по-леки наранявания, един от пострадалите е със счупен таз, а друг има множество фрактури на крайниците. Един от тежко ранените (Кръстьо Балабанов, който шофирал една от колите) също почива по-късно в Пирогов. Тежко ранени са пешеходката Надежда Игнатова и пътниците от буса Ситроен Тони Геров и Иво Марков.

"Самосвалът летеше със страшна скорост, навлезе в насрещното пътно платно и шофьорът започна да свири панически с клаксона, защото пред него бе спрял автобус", разказват ужасени очевидци. След като успял да избегне автобуса, самосвалът се ударил в микробус, който зареждал магазин с месо, и буквално го сгънал на две. След това се врязал в бившата княжевска кръчма "Шахов", която сега е магазин и работилница за алуминиева и дървена дограма. С каросерията си камионът разрушил и къщата до нея, в която има баничарница. "В този час тя беше пълна с хора", разказа Борислав Велков, чийто фолксваген бе смазан до неузнаваемост. Неуправляемият камион успял да изтръгне и масивен железен стълб на уличното осветление. "Хвърчаха пясък, чакъл и луканки от микробуса с месото. Трясъкът беше неописуем, такова нещо не бях виждал през живота си", през сълзи обяснява Велков.
Двама от тежко ранените са били ударени, докато са разтоварвали микробуса пред магазина за месо. Загиналият мъж е пешеходец, когото самосвалът е помел. Докато издъхвал, група минаващи младежи събирали луканки и салами около него.
"Взех одеяло и опитах да помогна на човека, когато забелязах и възрастната жена да лежи на платното", разказа очевидец. Според него линейката пристигнала твърде късно, когато пешеходецът вече бил издъхнал. Жената, която изпаднала в шок от гледката, по-късно починала в "Пирогов" от инсулт.

Повече от два часа полицаи и пожарникари отлепяли смазания от самосвал бус. На мястото на катастрофата пристигнали няколко пожарни, линейки, кран, танк. Към 13,30 ч започнало изваждането на камиона изпод руините. За щастие под развалините се оказва, че няма хора.

Същъта вечер Княжевци излезли на протест срещу бездушието на управниците, като хора от цяла София направили жива верига на мястото на катастрофата. Кварталът бил облепен с плакати "Да спрем движението. Какво щеше да стане, ако това бяха вашите деца?" Десетки пъти княжевчани са правили живи вериги, за да обърнат внимание на Столичната община за проблема, но никой не обръщал внимание.

"Искаме кметът Стефан Софиянски да дойде и да ни обясни защо ни убива всекидневно и не промени пътя на ТИР-овете", коментирали ужасените княжевци. Кметът си наложил мнението от тук да минават всички тирове, а не през Мало Бучино, където е истинският магистрален път. "Каквото и да правите, от тук ще минава магистрала", отсякъл Софиянски при последната среща с местните. Хората от квартала твърдят, че архитектът на София Стоян Янев също гледал с насмешка на огромния проблем.

Княжевци наричат това място булеварда на смъртта, защото взема непрекъснато жертви. Те припомнят десетки случаи на кървави инциденти в отсечката от Черния кос до Княжево, която е осеяна с некролози. "Катастрофите са нашето всекидневие", оплаква се майка, чийто 13-годишен син Красимир е загинал преди две години на булеварда. "Треперим как ще се върнат децата от училище", казават родителите. Майки с бебешки колички пресичали булеварда на прибежки, за да им вземат храна от близката кухня. Хората не могат да пресекат с часове.

Ако проектът за автомагистрала "Люлин" беше осъществен, вероятно много хора щяха да са още живи.

Шофьорът на камиона-убиец се казва Иван Стефанов и на 30 ноември 2005 година е осъден на 9 години затвор. В мотивите си съдията посочва, че Стефанов е причинил катастрофата, като е нарушил закона за движение по пътищата и е карал с превишена скорост от 80 км/ч от допустими 40 км. Осъденият трябва да заплати и близо 170 000 лв. за причинени неимуществени вреди на близките на загиналите, както и на пострадалите при инцидента. На Стефанов е отнето и правото да управлява моторно превозно средство. Първоначално роднините на жертвите искали 490 000 лева кръвнина.

Стефан Софиянски веднага след катастрофата се споразумял с протестиращите като поел ангажимент за временни мерки, които да бъдат предприети, докато автомагистрала “Люлин” бъде изградена. Те се свеждат до това тежкотоварните автомобили да влизат в София през Мало Бучино и да излизат през Княжево, като така трафикът бъде разделен на две и до намаляване на максимално разрешената скорост през Княжево на 30 км/ч. Първото е временна мярка, докато не бъде изградена магистрала "Люлин". Отделно е взето и решение тежкотоварните автомобили, пътуващи по магистралата София – Кулата, да преминават през Дупница и Самоков, а не както досега през Перник. Споразумение за това е постигнато между областната управа на Перник и Столичната дирекция на вътрешните работи.

снимка от местопроизшествието
снимка от местопроизшествието
снимка от местопроизшествието
снимка от местопроизшествието
снимка от местопроизшествието