Учениците от 26-то училище ще участват в екологично шествие с велосипеди

Малко преди 11 ч. пък 350 ученици от 26-о СОУ “Йордан Йовков” заедно с техните родители ще потеглят на велосипеден поход от квартала към Руски паметник, след което ще се присъединят към инициативата "350" пред НДК. 350 е броят на допустимите частици въглероден диоксид /СО2/ на 1 млн. частици в атмосферата. За съжаление според екоексперти техният брой в момента е с концентрация около 390 ppm, а това е една от главните причини за бързите негативни промени в климата. Целта на тази инициатива според организаторите от международната организация “350” е хората да направят всичко възможно, СО2 да бъде смъкнат в допустимите граници.

България, чрез Българската коалиция за действия срещу промените в климата, ще се включи в международна инициатива в събота в София. Това ще стане в 11 ч. на пилоните пред НДК, където доброволци ще изпишат с телата си числото 350.  Два дни преди събитието на 24 октомври, заявките за участие, регистрирани на сайта на организацията 350.org са 4317 от 171 страни от всички континенти.

Акция „350” е част от поредица граждански акции по целия свят, които се случват за трета поредна година. Тази година, в края на деня, всички снимки от събитията ще бъдат свързани по електронен път. Това ще бъде своеобразна визуална петиция от света до световните лидери. Тя ще им бъде предадена на конференцията на ООН в Копенхаген от 7 до 18 декември.

В София от пилоните пред НДК екозащитниците ще се отправят към Витоша на разходка, като с това те искат да покажат своята загриженост към планината и да защитят Природен парк “Витоша” от незаконно застрояване.

Близо 6 часа или 350 минути пък ще звучи клавирна музика на живо в Пловдив, където доц. Албена Димова и нейни студенти ще свирят в подкрепа на “350” в читалище “Христо Ботев”. Входът е свободен, а концертът започва в 11 часа.

Красимир Николов.