Свлачищата в столицата и Княжево

Реки и свлачища
Свлачищата в Столична община се проявяват най-вече около реките

Имаме проблеми на река Владайска в квартал „Княжево", където е проблемна ул. „Войводина могила". Там правим корекция на реката. С тази корекция и с изграждането на левия Владайски коректор по програма ИСПА смятаме, че ще укрепим свлачището - посочи Бонева. 

Свлачищата в Столична община се проявяват най-вече около реките и особено там, където е необходима корекция на реката. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" Румяна Бонева - главен експерт в Главна дирекция „Инженерна инфраструктура" към Столична община. Обикновено водата при пълноводие започва да изравя брега и всички улици, които са близо до него започват да се подкопават. След улицата следват къщите.

Обикновено проблемите, освен че са по брега на реките, са на места, където лисва канализация, водопроводите са стари и обикновено се овлажняват от битовите води, които преливат от изгребните ями и от авариите по водопроводната мрежа. Навсякъде, където укрепваме свлачище, или успоредно, или веднага след това правим и канализация, подменяме водопроводи, за да подменим именно оводняването на тези територии. Основната причина е овлажняването. Около бреговете на неукрепените реки се получават такива свлачища. Столична община има и програма за корекция на реки, но в София има много реки и ние гледаме приоритетно да работим- допълни Бонева.
Има и много процедури за усвояване на терени, защото голяма част от терените са частни и е необходимо отчуждаване. Има много проблеми, които трябва да се решат. За съжаление бурното строителство, което беше през последните 20 години на сгради и по-малкото инфраструктура много влоши положението. Дори в централната градска част се оказа, че изградената инфраструктура не може да поеме всички отпадни води, които идват от постройките. Работи се и в тази посока, но е необходимо време и средства - каза още Румяна Бонева.
Красимира ГЕОРГИЕВА