Първият отвлечен от наглите е живеещият в Княжево турски бизнесмен Мехмед Чакър

Портала на къщата на Чакър

Дългогодишният вносител на швейцарски часовници Мехмед Чакър първи се е озовал в капана на “Наглите”. Това разкриха вчера пред “Труд” запознати с разследването по случая. Турският гражданин, който живеел със семейството си в България, бил пленен на 12 април 2007 г. Секунди след като паркирал колата си на тиха уличка пред дома си в столичния квартал “Княжево”, той бил нападнат от няколко тежковъоръжени мъже с черни дрехи и маски на главите.

Без да проронят и звук, гангстерите заключили ръцете му с белезници и го метнали в тъмен бус. Като под индиго година по-късно бяха отвлечени бившият президент на футболния “Литекс” Ангел Бончев и бизнесменът Киро Киров. И трите престъпления били организирани перфектно. А екшъните не били запечатани нито от камери нито от очевидци.

След като откарали Чакър в една от къщите на ужасите, похитителите го вързали към металната кушетка. В случаите когато му носели храна и напитки, бабаитите принуждавали 64-годишния мъж да забулва главата си с фланелка. По същия начин “наглите” процедирали и с Киров.

За да не им се изплъзне, бандитите наблюдавали турския търговец и с видеокамера, скрита във влажното помещение.

Преди да пленят Мехмед, бандитите внимателно проучили финансовото му състояние. Освен представител на световноизвестните часовници “Омега” бизнесменът се занимавал със строителство и продажба с различни видове стоки. Предприемчивият търговец включил в бизнеса и големия си син Левент. Именно той получил първия sms от престъпници. В краткото съобщение бандитите настоявали за 10 000 000 лв. за живота на Чакър-старши. Същата сума гангстерите поискаха и от близките на пленения след това Ангел Бончев.

Бандитите комуникирали с Левент по GSM, който преди това му оставили под автомобил. За да не бъде проследен, мобилният телефон бил с предплатена карта Prima.

Наследникът на Чакър демонстрирал завидно хладнокръвие и на няколко пъти поискал от похитителите да докажат, че татко му е жив. В отговор получил видеокасети, от които ставало ясно, че родителят му е здрав. И видимо няма наранявания.

Вероятно за да не рискуват живота му, “Наглите” не го измъчвали. А когато му прилошавало, му давали и лекарства. Гангстерите обаче ударили греда с размера на искания откуп. Левент на няколко пъти ги полял със студен душ, като им казал, че не може да събере дори половин милион евро. “Мога да намеря най-много 200 000 лв.”, съобщил им Левент с sms.

Бандитите склонили. Определили и дата на предаване на парите - 28 април 2007 г.

Синът на турчина получил указания да сложи парите в черен плик и да отиде с него на Централна гара. Няколко минути преди потеглянето на влака София - Бургас бандитите заповядали на Левент да се метне в него.

Малко преди тренът да пристигне в Пловдив, Чакър-младши бил инструктиран да хвърли пачките през прозореца. И точно когато близките на бизнесмена го очаквали, “Наглите” ги вкарали в трилър. В продължение на 6 дни престъпниците прекъснали връзката с Левент. В това време насочили всичките си сили да проверят дали Мехмед Чакър е заделил още пари. На седмия ден бандитите поискали още 200 000 лева от Левент. Той отвърнал, че не може да им даде повече от 50 000 лв.

Гангстерите решили да проявят “благородство”. И разпоредили на Левент да пъхне събраните пачки и да ги хвърли от влака близо до Пазарджик.

Спортната чанта обаче рикоширала в дърво и докато я грабнат, бандитите претърсвали района с часове. За да се предпазят от проследяващо устройство, гангстерите прехвърлили парите от сака в собствени чанти и го захвърлили на релсите, след като внимателно замели следите си. И като се отказали да търсят повече пари, бандитите взели решение да освободят Мехмед Чакър.

Така на 10 май 2007 г. турският предприемач бил зарязан в междублоково пространство в столичния квартал “Света Троица”. За да не разпознае пътя, по който са го водили, бабаитите поставили лепенка на очите му. Също както при оставянето на Бончев, Киров и студента Румен Гунински.

Още по темата виж източника.