Проектът за метродиаметъра на Княжево ще е готов до 2012 година

Разположение на трасето
Изграждането се планира да се проведе от 2014 - 2020 година чрез финансиране от следващия програмен период на оперативната програма "Транспорт"

33 са фирмите, които до момента са купили документи за участие в търга за консултант за подготовката на третия метродиаметър от Княжево до Ботевградско шосе. Срокът за закупуване на конкурсни книжа продължава до 16 април, конкурсни документи се внасят до 26 април.

Прогнозната стойност на предпроектните проучвания е 4.8 милиона лева, а основна тежест в търга ще има предложената цена. До 2012 г. трябва да има готов проект, за да се кандидатства с него за финансиране от оперативната програма "Транспорт" в следващия й програмен период 2014 - 2020 г.

Три са варианта за трасето на бъдещия метродиаметър на София, като най-удачен е най-дългият от тях, каза шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Той е дълъг 19 км и трасето му е "Княжево" - пл. "Руски паметник" - паметникът "Левски" - "Ботевградско шосе". Другите два варианта са след "Руски паметник" метрото да има спирка на "Алабин" или на пл. "Батенгберг", но те не са толкова удачни, защото само на 300 метра от станцията ще е тази при ЦУМ, обясни той.

По бъдещия лъч на метрото живеят близо 400 000 души и се планира той да се обслужва от "лека железница" - тип мотриси, които са по-безшумни от трамваите.

Агенция "Железопътна администрация" към Министерство на транспорта е изготвила проект за "Бърза градска железница", според който сега съществуващите жп-линии в града, които отдавна не се използват, могат да облекчат значително трафика. "Живущите в Банкя биха могли за 25 минути да стигат до центъра на София, а ако се направи спирка във Владая, ще се реши проблемът с редовните задръствания там", посочи изпълнителният й директор Ананиев. Агенцията вече е обсъждала идеята със зам.-кмета на София по транспорта Любомир Христов и главния архитект Петър Диков. Проектът за градската железница предвижда в София да пътуват модерните мотриси от типа на купените преди няколко години германски "Дезиро" на Сименс. Той включва като нови спирки на "Сточна гара", и гара "Пионерска", към които от години има интереси за строителство на мол (на мястото на Сточна гара) и за жилищно строителство (за Пионерска).

Новината се появи днес на конференцията "Управление и развитие на стратегическа инфраструктура", организирана от "Капитал и "Строителство Градът".

Автор: Милен Енчев