ПРАЗНИК НА КНЯЖЕВО

снимка от събитието
ДЕНЯТ НА СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ, Празнична св. Литургия в храм "Св. пр. Илия"

Днес в столичния храм „Свети пророк Илия” тържествената света Литургия по повод храмовия празник бе отслужена от Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин в съслужение със софийски свещеници и протодякон Стефан Марков. Песнопенията се изпълняваха от църковния хор при храма.

Множество миряни изпълниха храма още преди започването на богослужбата. При входа на храма те бяха поръсвани с осветена вода и помазвани с елей от храмовите свещеници о. Атанасий Аргилашки и о. Дилян Цветков.

Тържествена и огнена проповед за празника произнесе многоуважаваният дългогодишен преподавател в Богословския факултет на Софийския университет професор Славчо Вълчанов, който е и настоятел при храма. В нея той припомни, че името на пророк Илия означава „Господ е моят Бог” и че с целия си живот той отстоявал истината на правилната вяра и отношение към човека, за което като „втори Мойсей” той се удостоил да говори с Бога на Божията планина Синай и е бил възнесен жив на небесата в огнената колесница на Божия Дух.

В края на светата Литургия епископ Константин изнесе кратко слово за празника и причасти подготвилите се с пост и молитва вярващи.

След многолетствието епископът освети подготвения за празника курбан. От няколко години църковното настоятелство е възстановило традицията да се подготвят и раздават за благословение три казана с курбан от козе, овче и телешко месо. Често обаче дори и трите казана се оказват недостатъчни, тъй като този празник е най-големият за бившето село Княжево – сега квартал на София.

Местната община е уважила вековната традиция храмовият празник да е и празник на селището и всяка година на площад „Насред село”, в непосредствена близост до храма, организира голямо празненство с народни песни и състави.

За местните хора празничното настроение продължава почти седмица – до 27 юли, когато съседният квартал Бояна ще отбележи тържествено паметта на св. Пантелеймон.

Храм „Свети пророк Илия” в Княжево е с изключително самобитна архитектура, която няма аналог у нас. Осветен е на 20 юли 1893 г. от Софийския митрополит Партений.

снимка от събитието
снимка от събитието
снимка от събитието
снимка от събитието
снимка от събитието