Княжево отново поиска спешно решение за пътя

Проблемът с пътя през софийския квартал Княжево да се обяви за спешен и авариен, а в бюджета на Столичната община да се заложат средства за неговото решаване през тази година

Това са поискали с две писма до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов жителите на квартала, съобщи вчера общинският съветник от БСП Борислав Борисов.

Той е внесъл искането в СОС след тежката катастрофа в Княжево през ноември, при която загинаха двама души. Влизането на доклада в дневния ред на общинския съвет обаче се отлага с месеци, посочи арх. Борисов. Той предлага съветът да възложи на кмета да обяви конкурс за разработването на проекти за алтернативно трасе на пътя през Княжево. Присъстващи на пресконференцията столичани от гражданските сдружения дори се заканиха да подновят протестите, които през ноември блокираха трафика в Югозападна България.

В сряда арх. Борисов представи свой вариант за алтернативно трасе, което ще облекчи движението през Княжево. Новият път ще тръгва с отклонение от местността Черния кос, спуска под жп линията, заобикаля танковата бригада и стига до връзката на Горна баня със София, откъдето се включва към околовръстния път, обясни Борисов. Трасето не засяга жилищни имоти и не минава в близост до тях, затова се надявам да не предизвика протести, каза той. Пътят ще бъде с по две ленти във всяка посока, които по средата ще бъдат разделени с мантинела. Проектната скорост за движение е 100-120 км/ч. Единственият проблем е, че пътят ще пресича на две места жп линията, посочи Борисов. Трасето е дълго около 5 км и ще струва около 10 млн. евро. Самото строителство ще отнеме половин година. По-дълъг ще бъде периодът на проектирането на трасето, одобренията, евентуални обжалвания и изработването на подробния устройствен план, смята архитектът. Според него изграждането на допълнителното трасе ще облекчи наполовина трафика през Княжево.

Подобен проект беше отхвърлен от жителите на квартала през 1998 г., каза Стефан Кацаров, бивш кмет на район "Витоша". Тогава бяха събрани 8500 подписа срещу т.нар. проект "Западна тангента", уточни Кацаров. Той обвини за липсата на решение на проблема с пътя през Княжево кмета Стефан Софиянски и СОС. Задължително трябва да има дублиращо шосе, каза Димитър Димитров от гражданските сдружения. Ако проблемът не се реши, отново ще блокираме пътя, закани се гражданка.

автор: Лили Границка