Кабинковият лифт над Княжево

Княжевски лифт
Преустановява работа поради инцидент

Кабинковата въжена линия Княжево-връх Копитото е построена през 1962 година и е първата кабинкова въжена линия в България.Съораженията са производство на австрийската фирма "Братя Гирак". Линията е дълга 1900м, преодолява разлика във височината от 604м. Капацитетът и е 600 души на час.  Има 54 кабинки,които са четири местни и имат съоражения за пренасяне на ски. Скороста на въжената линия е 3 метра в секунда а изкачването трае точно 11 минути. Първата станция е разположена в северо-западната окрайнина на княжевската гора на 800м от последната спирка на Трамвай №5. Станцията е на 744 метра надморска височина и е на два етажа. На долният етаж е имало бюфет а на горния спират кабинките. Горната станция е на връх Копитото, в съседство с 160 метровата теливизионна кула, близо до триангулачният знак и е на 1348м надморска височина. Станцията е двуетажна и на горният етаж е имало бюфет. И двете станции са с изразителна архитектура, има и чакални. Пътуването по тази въжена линия е било много интересно и съпроводено с големи емоции, кабинките на места са се движили на 60-70 м над земята. Отварянето на вратите на кабинките е ставало ръчно, само на станциите. Интересното е още че тази въжена линия е с по 2 въжета - едно водещо и едно осигурително. На станциите човек от обслужващият персонал е бутал на ръка кабинките в станциите, докато се закачат на движещото въже. Също така има само няколко стълба на много голямо разстояние и с много голяма височина.

Една от причините сега да не работи е тежък инцидент. През юни 1991 година в един хубав слънчев ден лифта е пълен с туристи. Към 12:15 ч на обяд изведнъж откъм Владайското дефиле излиза много силен поривист вятър.В този момент кабинките са разположени така,че имат максимална обветряна част. Въжето се откача от един от стълбовете и провисва надолу заедно с кабинките,и лифта блокира.Лифтаджиите се опитват отново да го пуснат но това само усложнява положението.Малко по-късно целият район около лифта е отцепен от полицията и започва спасителната акция, продължила около 24 часа. Хората са спускани с въжета от височина 60-70м.След този инцидент кабинките дълго време са си седяли по въжетата. След време въжето си е сложено на мястото, лифтът е пуснат и кабинките са прибрани. Това е било последното пускане на лифта.

Ако се възстанови в оригиналния си вид този лифт ще бъде истинска атракция. И сега лифтът може да се пусне, почти всички съоражения са си на мястото, но въжетата са износени.

Автор: IVO