Хората имат грешна представа за територията на Княжево

Карта Wikimapia
Повечето смятат че кварталът обхваща и кв. Карпузица и кв. Гърдова Глава

В представите на Софианци а и на всички преминаващи през Княжево, кварталът обхваща всички сгради в обсег няколко стотин метра около бул. Цар Борис III от бул. Горнобански път до местността Черният кос - всичко заселено между планините Витоша и Люлин в този участък.

В действителност Княжево е далеч по-малък район, а останалите зони и райони наоколо са отделни квартали. Нека започнем от посока Черния кос:

 - Откъм Витоша в тази част на Княжево се намира вилна зона Килиите. Тя е доста голяма, на площ почти колкото останалата част от квартала.

 - Откъм Люлин планина се намират две малки вилни зони Мала Кория (над жп линията) и вилна зона Черният кос

 - Княжево въобще не достига до горнобански път, границите на квартала са някъде на около 100 метра от началото на пешеходната алея и локалното платно до трамвайната линия.

- Двата най-големи квартала прилежащи на бул. Цар Борис III и достигащи кръстовището с Горнобански път са кв. Карпузица и кв. Гърдова глава.

- Карпузица много хора не го знаят като квартал и често го бъркат с Княжево или Горна баня. Кварталът е голям на площ и назапад граничи с Горна Баня. В неговите предели се намира Танковата бригада.

- Гърдова глава също е малко известен квартал и също го бъркат с Княжево или с Бояна.

- В близост до квартал Гърдова гллава и граничещ до парка на Княжевската гора се намира най-богаташкия квартал в София, а и в България - вилна зона Беловодски път. Тук са били вилите на бивши ръководни кадри от управлението преди 10ти ноември, включително и къщата на Тодор Живков. Днес тук живеят някои от най-богатите бизнесмени и политици.

Въпреки, липсата на широка известност за границите на тези квартали, групата от квартали и вилни зони Карпузица, Гърдова глава, Беловодски път, Княжево, Килиите образуват клинообразна жилищна територия на южния изход от град София.

Разгледайте сателитната снимка от Wikimapia и ще се запознаете с детаилите на географията на района.