Чехи ще проектират трасето на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г"

"Метропроект Прага" ще изработи инвестиционния проект за строителството на метро
Метро до Княжево

"Метропроект Прага" ще изработи инвестиционния проект за строителството на метрото от "Княжево" до жк "Левски Г" в София. Днес беше сключен договорът с чешката компания, който е на стойност 3.336 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма "Транспорт" със средства от европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от Министерството на транспорта.

Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца от влизането му в сила. Чехите ще трябва да направят предварителни проучвания за третия метродиаметър на столичното метро. Те ще трябва да разработят варианти за трасе и подробен проект за избрания вариант. Освен това ще подготвят документация за изготвяне на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), както и анализ на разходите и ползите, финансов анализ. "Метропроект Прага" ще подготви и тръжната документация за избор на бъдещия изпълнител на участъка.

Предвижда се кварталите "Княжево" и "Левски Г" да се свържат със скоростен трамвай - т.нар. лека железница, каза преди време Стоян Братоев, директор на "Метрополитен". По думите му от "Княжево" до Руски паметник мотрисите да се движат над земята, по линията на трамвай номер 5, а оттам до "Ботевградско шосе" да влизат в подземни тунели и отново ще излизат от "Ботевградско шосе" до "Левски Г" над земята.

В момента се строи вторият метродиаметър от жк "Надежда" до бул. "Черни връх" със средства по оперативна програма "Транспорт". Продължава и доизграждането на първия метродиаметър от "Младост" до аерогара "София".