Архим. Сергий е починал днес

архим. Серафим и архим. Сергий

Тази сутрин в 9, 40 ч. се е преставил в Господа архимандрит доц. д-р Сергий (Язаджиев). Архим. Сергий е починал мирно като праведник, по думите на негови духовни чеда. В последните години той е страдал от рак на простатата. Духовникът е починал на 84 години в Княжевския манастир „Покров Богородичен”.

Опелото на архимандрит Сергий ще бъде извършено на Възнесение Господне (5 юни) от неканоничния епископ Фотий от 17 ч. в храма „Св. Лука” на Княжевския манастир.

Архимандрит Сергий е роден на 28 февруари 1924 г. Постриган е за монах от архиепископ Серафим (Соболев) през 1946 г. Под мантия го води духовният му наставник архимандрит Серафим (Алексиев).

Архим. Серафим и архим. Сергий са били преподаватели в Духовната академия в София. През 1968 г. те изразяват остро несъгласието си от смяната на календара в БПЦ и заради това напускат Духовната академия.

Архим. Сергий има публикации по новозаветни теми. След напускането на Духовната академия излизат редица негови и в съавторство с архим. Серафим публикации за стария календар и икуменическото движение. След смъртта на архим. Серафим о. Сергий не е в църковно общение с БПЦ заради участието й в Икуменическото движение и смяната на календара. Присъединява се към общността на епископ Фотий и остава там до края на живота си.