КНЯЖЕВО и САМОКОВ НА НОКТИ заради тировете

Продължилите вчера втори ден протести срещу тировете в Самоков изправиха на нокти жителите на столичния квартал Княжево

Самоковчани, поведени от кмет и общински съвет, искат тежкотоварният трафик да не минава през града им заради увеличилите се катастрофи и опасността за живота на децата им. Вчера те за пореден ден не допускаха камионите по пътя към Костенец през самия град, а ги отклоняваха по пътя към Ихтиман, който не е подходящ за тежките превозни средства.

Бунтът на Самоков обаче тревожи хората в Княжево. Точно преди четири години при ужасяваща катастрофа в Княжево камион уби двама души, вряза се в две къщи и потроши още пет автомобила. Именно след този тежък инцидент бе забранено на камионите да влизат в София през Княжево и така проблемът бе пренесен в Самоков. За камионите останаха два варианта - от Дупница през Самоков в посока Костенец или през пернишкия квартал

Мошино и селата Големо и Мало Бучино към Суходол и Околовръстното на София. Вторият път обаче е в окаяно състояние и никой шофьор на камион не би го предпочел.Така Самоков и Княжево са обвързани в неволна битка, а виновна за това е държавата, която продължава да бави единственото разрешение на проблема - автомагистрала "Люлин". Тя обаче почти сигурно няма да бъде пусната и през 2009 г.

Днес в Княжево тежки камиони се движат само в посока Перник по нагорнище, което ограничава риска от катастрофи. На мястото на големия инцидент сега има светофар и пешеходна пътека. Разрушенията са възстановени, а баничарницата и ателието за дограма, които бяха пометени от тир през 2004 г. сега работят. Жителите   на  Княжево разбират болките на самоковчани, но за нищо на света няма да допуснат тировете обратно през квартала. "Пак ще излизаме на протести и ще блокираме с телата си, ако трябва", гневи се Иван Дойнов, който държи малко кафене недалеч от мястото на предишната трагедия. В Самоков обаче настроенията са не по-малко революционни. И днес, както и вчера, камионите ще бъдат спирани само от 9 до 12:30 ч. Утре обаче самоковчани планират да блокират пътя през града за постоянно. Трафикът тогава ще се насочи към Ихтиман или Пасарел и Панчарево, където напрежението също нараства.

ДЕЯН ДЯНКОВ